Vragen?

Veelgestelde vragen

Waarom het CV-ketel Collectief?

Met het CV-ketel Collectief zorgen wij helder en transparant voor veilige cv-ketels, betrouwbare installateurs en eerlijke prijzen. Je huurt of koopt ketels die goed uit onze test komen. Inclusief montage door een gecertificeerde installateur bij jou uit de regio. Bovendien ben je voorbereid op een toekomst zonder gas. Veel mensen zullen de komende jaren gasloos gaan wonen. Daarom kun je het contract na de eerste 12 maanden opzeggen als je woning ‘van het gas af gaat’. Je contract stopt en we halen de cv-ketel gratis weg. Deze optie biedt zekerheid en flexibiliteit voor een nog onduidelijke toekomst. Veel mensen zullen de komende jaren gasloos gaan wonen. Als je voor 31 december 2023 je nieuwe cv-ketel via het CV-ketel Collectief van de Consumentenbond bestelt en je gemeente op enig moment aangeeft dat je woning van het gas af gaat, bieden wij zekerheid en flexibiliteit. Zo houden we rekening met een toekomst zonder gas. Ook bij koop bieden we een passende oplossing. De 4 zekerheden van het CV-ketel Collectief
 1. Scherpe prijzen gecombineerd met onze unieke voorwaarden.
 2. Goede cv-ketels uit onze test.
 3. Een cv-ketel die past bij jouw wensen.
 4. Inclusief installatie en onderhoud.
Vergoeding Voor iedere cv-ketel die we via het CV-ketel Collectief verkopen of verhuren, krijgen we een vergoeding. Een deel daarvan gebruiken we om de prijzen van de ketels uit collectief laag te houden. De rest gebruiken we voor de tests van cv-ketels en andere producten. Lees meer over onze inkomsten

Welk vermogen moet mijn cv-ketel hebben?

Een aantal punten bepalen het vermogen dat je nodig hebt:

 • De inhoud van je huis.
 • Isolatie van je huis.
 • Stookgedrag.
 • De hoeveelheid warm water die je nodig hebt.

Met onze keuzehulp zie je direct welke cv-ketel geschikt is voor jouw woning en wensen.

Verschilt het gasverbruik tussen CW-klassen?

Ja, in het gasverbruik zit zeker een klein verschil. Dit komt omdat CW5 meer vermogen nodig heeft (rond 30 kW) dan CW4 (24 kW) en CW3 (20 kW). Daardoor is het minimumvermogen meestal ook een stuk hoger, waardoor de ketel minder efficiënt brandt en vaker aan- en afslaat.

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

De economische levensduur van een ketel ligt rond de 15 jaar. Dit is afhankelijk van de cv-ketel, het stookgedrag en de staat, conditie en onderhoudsgeschiedenis van de cv-ketel.

Vaak gaat een cv-ketel wel langer mee, maar de kans op storingen neemt dan toe. Ook zijn oudere cv-ketels vaak minder zuinig. Dus als je de cv-ketel op tijd vervangt, voorkom je een hoop gedoe en een koude douche.

Wat is het voordeel van een onderhoud- en serviceabonnement?

Een cv-ketel huren of kopen via het CV-ketel Collectief betekent: zekerheid. We leveren een cv-ketel altijd inclusief installatie, onderhoud, service en garanties. We verhelpen storingen en zorgen voor regelmatig onderhoud. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de goede werking van de cv-ketel.

Je kunt vertrouwen op een 24/7 servicedienst. De installateur die de cv-ketel plaatst, verzorgt meestal ook het onderhoud en de service.

Het maandbedrag is inclusief:

 • Elke 2 jaar onderhoud
 • 24/7 reparatieservice bij storingen
 • Volledige garantie op onderdelen
 • Volledige garantie op arbeidsloon
 • Geen voorrijkosten

Wat betekent CW-klasse?

De CW-klasse zegt iets over de hoeveelheid warm water die een ketel kan leveren. Cv-ketels zijn er met een CW-klasse van 1 tot en met 6. Hoe hoger het getal, hoe meer warm water de ketel kan leveren.

Een hogere CW-klasse is belangrijk als je uit meerdere kranen tegelijk warm water wilt kunnen tappen. Maar ook als je een regendouche hebt of snel een bad wilt vullen.

Voor het verwarmen van je woning maakt de CW-klasse niet uit. Met onze keuzehulp weet je direct welke CW-klasse past bij jouw wensen.

Wat zijn de voordelen van een cv-ketel huren?

Een cv-ketel huren heeft een aantal voordelen:
 • Je betaalt een laag bedrag per maand. Dus geen groot bedrag in 1 keer. * Jaarlijks op 1 juli vindt een indexering van de huurprijs plaats aan de hand van de loonstijgingen van monteurs in de installatie branche. Mochten er van overheidswege (prijs)maatregelen worden doorgevoerd dan kunnen deze worden doorberekend.
 • Inclusief 24/7 service en periodiek onderhoud.
 • Recht op all-in garantie. Dus als er iets gebeurt komt de monteur binnen 24 uur langs.
 • Als je woning ‘van het gas af gaat’, kun je het contract opzeggen.
Voor de installatie betaal je een eenmalige bijdrage. Een door de fabrikant gecertificeerde installateur bij jou uit de regio installeert de ketel. Hierdoor kan de installatie vaak snel plaatsvinden en zijn spoedvervangingen ook goed mogelijk. Na 12 jaar kun je de cv-ketel voor € 1 overnemen.

Ik heb een huurwoning. Kan ik dan ook een nieuwe cv-ketel aanschaffen?

Nee, de verhuurder hoort dan de warmwatervoorziening te regelen. Neem dus contact op met de verhuurder voor een nieuwe cv-ketel, geiser of ander toestel.

Kan ik mijn thermostaat houden of moet deze ook vervangen worden?

Je kunt je huidige thermostaat gewoon blijven gebruiken, tenzij deze niet goed werkt met de nieuwe cv-ketel. Er zijn ook oude kamerthermostaten waar kwik in zit. Deze moet je vervangen vanwege milieu- en veiligheidsvoorschriften.

Twijfel je hierover? Neem gerust contact met ons op via één van de contactopties bovenaan deze pagina.

Kan ik ook een ketel bestellen zonder installatie?

Nee, je koopt of huurt een compleet pakket voor een lage prijs. Dit bestaat uit:

 • Een cv-ketel
 • Professionele installatie
 • Periodiek onderhoud en 24/7 service
 • Een nieuwe thermostaat (indien nodig)

Kan ik mijn onderhouds- en servicecontract opzeggen?

Huur

Nee, je kunt het onderhouds- en servicecontract niet opzeggen zolang het contract loopt.

Koop

Ja, na 2 jaar kun je het onderhoudscontract kosteloos opzeggen met een opzegtermijn van een maand.

Wat is de reden dat het aanbod inclusief onderhoud- en serviceabonnement is?

Wij proberen het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken zodat je jarenlang zorgeloos gebruik kunt maken van jouw cv-ketel. Doordat het onderhoud- en serviceabonnement standaard is inbegrepen, wordt alles voor je geregeld. Het is belangrijk om je c-ketel goed te onderhouden voor comfort en veiligheid. Zo bieden wij alleen gastoestellen aan in combinatie met een deskundige installateur, waarbij dezelfde partij ook het preventief onderhoud uitvoert om storingen te voorkomen. Ook regelen zij de 24/7 service wanneer je het nodig hebt.

Is het aanbod alleen voor leden van de Consumentenbond?

De prijzen en voorwaarden van het aanbod zijn exclusief voor leden van de Consumentenbond samengesteld. Als je nu een cv-ketel koopt of huurt, zijn je eerste 3 maanden lidmaatschap gratis. Daarna kost het Basislidmaatschap €3 per maand (maandelijks opzegbaar).

Kan de cv-ketel worden aangesloten op een zonneboiler?

Het is mogelijk om de nieuwe cv-ketel aan te sluiten op een zonneboiler, echter geldt dit alleen voor de cv-ketels van de merken ATAG en Intergas.

Bij de installatie van de cv-ketel zal dan echter geen sprake zijn van een standaard installatie, aangezien er extra werkzaamheden nodig zijn. De kosten voor de extra werkzaamheden verschillen per situatie en de aanbieder zal je daar verder over informeren.